CHUVASH.eu

CHunky Universe of Vigourous Astonishing SHarepoint :)

Uppföljning till automatisk installation av Sharepoint utvecklingsmiljö på Windows 7

I mitt förra inlägg skrev jag kort om några intressanta länkar kring poweshell-skriptbaserad installation av allt som behövs på in utvecklingsmaskin för Sharepoint 2010 lösningar.

Nu har jag testat installera skriptet på en ny installation Windows 7 64-bit på en rad olika sätt. Till en början testade jag skriptet på en nyisntallerad Windows 7 virtuell VMPlayer maskin. Det fungerade bra, utan krångel.

Sedan installerade jag Windows 7 på en virtuell VHD maskin, som jag bootade native från. För mer info se inläggen som Anatoly redan skrivit. Sedan gjorde jag en kopia på denna VHD. Bootade från en av dem och startade skriptet, i config.xml filen ändrade jag några rader som såg till att min kopia som jag inte bootade från för tillfället fick så som mall vid skapandet av en ny VHD som sedan alla isntallationsfiler för sharepoint installation kopierades till. Efter det så fixade skriptet en nytt startalternativ i BCDn, startade denna och installerade allt som behövdes på den sista VHDn. Funktionen för VHDn kändes helt onödig i mitt fall. Då jag kunde kört skriptet från en VHD från början. Istället stötte jag på ett par problem. Först så fick jag ett problem då jag skriptet skulle maunta VHDn för att föra över installationsfilerna. Då denna VHD var en kopia på systemet jag just nu körde ifrån blev det en krock på de unika disk identifikationerna. Så innan detta steget fungerade var jag tvungen att manuellt ändra uniqe disk Id eller vad det nu hette på min VHD. Det kan göras via diskpart. Samma verktyg som används vid skapandet av VHDn. Vid intresse från läsare eller tid över kan jag förklarade i detalj hur denna process fungerar. Problem två var att mot slutet av skriptkörningen fick jag ett felmeddelande angående att jag som användare inte hade rättigheter till att ändra i sharepoint databasen eller liknande. Jag antar att det hängde ihop med att jag bytt användarnamn på kontot automatisk då jag använde sysprep innan jag gjorde en kopia på den nyinstallerade VHDn. Efter första starten med sysprep i autitmode så skapas en tempanvändare. Och detta ställde till det. Men det enda som återstog i installationen var SharePoint 2010 Products Configuration Wizard, vilket jag kunde göra manuellt.

Jag glömde berätta att jag provade att ändra produktnycklarna från de som är standard (trail-versioner) till de som jag fått via msdna. Men nånting gick inte som det skulle och detta var på ett Windows 7 system jag redan labbat lite med. Ska prova ändra dessa nycklar nästa gång jag gör en ren installation.

Ska jag göra det en gång till så har jag några saker jag skulle prova annorlunda. Det kommer förmodligen ske inom en snar framtid och när jag kommit fram till en bra metod tänker jag posta den här. Men så här har jag planerat det:

  1. Installera Windows 7 på en VHD
  2. För över SP Easy Script
  3. Ändra config.xml filens produktnycklar
  4. Kör skriptet och vänta några timmar
  5. Kör sysprep och “geralize”, för att kunna använda denna VHD (kopia) boota native på en annan dator och
    (Hur detta sista steg kommer påverka systemet vet jag ännu inte, men tror det kan fungera bra)

Har man en kraftfull dator kan man köra det i en VMPlayer maskin istället på en VHD som du bootar på. Finns ju fördelar med detta då man kan arbeta med hostmaskinen madens den virtuella startar om eller tänker och den är mer mobil och hårdvaruoberoende. Fördelen med native boot från VHD är främst att man har 95% prestanda i förhållande till en “normal” maskin.

Några kommentarer kring OS valet i inlägget. Windows 7 är det jag har fått intrycket av att MS rekommenderar för utvecklingsmaskiner. Windows Server 2008 kör man för produktionsservrar och inte utveckling. Vilket i mina ögon känns helt logiskt. Men att installera Sharepoint server på Windows 7 själv är mycket omständligt, vilket antagligen är anledningen till att detta skript nu släpps från Microsoft.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

Daniel Chronlund Cloud Tech Blog

News, tips and thoughts for Microsoft cloud fans

Вула Чăвашла

VulaCV - Чăвашла вулаттаракан сайт

Discovering SharePoint

And going crazy doing it

Bram de Jager - Architect, Speaker, Author

Microsoft 365, SharePoint and Azure

SharePoint Dragons

Nikander & Margriet on SharePoint

Mai Omar Desouki

PFE @ Microsoft

Cameron Dwyer

Office 365, SharePoint, Azure, OnePlace Solutions & Life's Other Little Wonders

paul.tavares

Me and My doings!

Share SharePoint Points !

By Mohit Vashishtha

Jimmy Janlén "Den Scrummande Konsulten"

Erfarenheter, synpunkter och raljerande om Scrum från Jimmy Janlén

Aryan Nava

DevOps, Cloud and Blockchain Consultant

SPJoel

SharePoint for everyone

SharePointRyan

Ryan Dennis is a SharePoint Solution Architect with a passion for SharePoint and PowerShell

SharePoint 2020

The Vision for a Future of Clarity

Aharoni in Unicode

Treacle tarts for great justice

... And All That JS

JavaScript, Web Apps and SharePoint

blksthl

Mostly what I know and share about...

%d bloggers like this: