Solpanelexperimentet
By Anatoly Mironov
Ett litet projekt, ett experiment som jag håller på under min föräldralediga tid: Barnvagssolpanel. Jag har en liten solpanel på 10W som jag fäster på barnvagnen. Med den laddar jag mina batteripack, och med dem min mobil. Jag vill mäta hur mycket energi jag kan samla in under sommaren
Utrustning
Solpanel på 10W av märket Exibel köpt på Clas Ohlson. Den ska ge upp till 1,5A i direkt ljus. USB-doktorn. No-brand-produkt. Den visar spänning, ström, tid och kapacitet. USB-anslutningen är lite lös och kan glappa ibland. Den i sig förbrukar lite ström. Av någon anledning backar den flera mAh tillbaka efter man nått 3000 mAh varje gång man ansluter sladden igen. En svart powerbank från Clas Ohlson på 2600mAh = 9,62Wh. Blir laddad så fort solen skiner. I direkt solljus blir det 4,92v x 0,82A = 4W. En silverfärgad powerbank från Clas Ohlson på 3350mAh = 12,1Wh. Den fungerar mycket sämre, ofta laddar den inte alls, trots att den funkar från eluttaget. I skiftande strömförhållanden lägger den av. Är det på grund av någon elektronisk skyddspärr?
Resultatet
Jag skriver upp det jag uppmätt i ett räkneark: Barnvagnssol.
Iakttaganden
Ladda powerbank först
iPhone är inte bra att ladda direkt från solpanelen. Mjukvaran som styr laddningen i telefonen stoppar den när spänningen varierar. Ofta dyker det upp en ruta: tillbehör som inte stöds. Däremot är batteripack riktiga slukare, det finns ingen reglerande mjukvara. I rakt solljus går det att få ut nästan 1A (0,97A som jag mätt som bäst).
Utan förbrukning - ingen laddning
Under soliga dagar kommer in mycket energi. När jag har laddat alla mobiler, powerbanks jag har tar det stopp. Om man inte kan ladda något, kan man inte dra nytta av energin. Synd att det inte går att ladda datorbatterier (16,5v på min dator) och elcykelbatteriet (36v) från solen. Det går såklart men det kräver utrustning: speciella kontakter och spänningsomvandlare.