3D-printa en Super Mario-blomkruka
By Anatoly Mironov
Jag håller på och lär mig lite om 3D-Print på fritiden. Jag berättar om mina första intryck och hur jag skriver ut en blomkruka som ser ut som ett Super Mario-block - allt detta i en bloggpost.
Montering av 3D-skrivaren
Jag behövde montera min 3D-skrivare (Creality Ender 3 v2) och det gick smidigt även om det tog flera timmar. Jag följde denna fantastiska Youtube video: JustVlad: Creality Ender 3 V2 - 3D Printer - Unbox & Setup . Jag fick justera höjden på plattan flera gånger för att hitta ett lagom avstånd. Svårt att förklara, man måste testa det själv.
Slajsade modeller
Först skrev jag ut en hund, sedan en katt. Sedan var det dags att slajsa (slice-a, jag gillar verkligen försvenskad stavning). Jag testade både den medföljda Creality Slicer och Ultimaker Cura och fortsatte sen bara med Cura, eftersom Creality Slicer var en lite äldre version av Cura paketerat under ett annat namn.
Slajsingen innebär att man översätter en 3D-modell (.STL-fil) till en print-instruktionsfil (.GCODE-fil) som talar om hur skrivaren ska röra sig och spruta ut materialet (som heter filament för övrigt).
En slajsad modell är unik för en skrivarmodell. Datorn slajsar modeller oerhört snabbt. Cura kan varna om det är några problem och talar om hur lång tid det kommer att ta att skriva ut och hur mycket material det kommer att förbruka.
Fyllda med våfflor
Saker som skrivs ut fylls inte i med material, det blir automatiskt slajsat på ett sätt så att det blir våffelmönster inuti, det blir robust, tar mindre tid och material i anspråk och väger tyngre. Jag misstänker att det går att justera det ifall man vill helt solida saker men jag har inte grävt i det än.
Det var så jag firade våffeldagen.
Super Mario
Super-Mario-krukan hittade jag på Thingiverse. Tack till Agustin Flowalistik. Den var väldigt tilltalande och att man kunde utnyttja den som en kruka - wow!
Jag började skriva ut den. Jag satsade på att skriva ut den utan hål och alltihopa på en gång och sedan måla. Det tog 30 timmar. Då lärde jag mig också att det gick bra att pausa och stänga av skrivaren på natten. Det enda var att man inte fick dra ut sdkortet. Och att det kunde bli lite förskjutning i bygget, men inget allvarligt.
Gubbar
Vad sägs om små gubbar som man målar, typ Warhammar? Kan man skriva ut såna? Jajamensan, inga problem. De här är Hermetic Guild of the Questing Gorgon
Egen skylt
Jag har börjat utforska i hur man kan göra egna modeller, verkligen bara startat det. Många rekommenderar TinkerCad, det är gratis, webbaserat och uppbackat av stora Autodesk. För min kollega har jag skapat en skylt med “Scrum Master”, genom att följa denna Instructable
Så här blir den utskriven och målad:
Kalibreringskub
Det finns en liten grej som är bra att skriva ut ifall man vill se hur precis en 3d-skrivare är, den är också på Thingiverse. Min utskrivna kub blev fin och det är bra poäng till skrivaren och monteringen.
Pjäser och färger
Nu är det dags att utforska färger. Vad sägs om att ha egna schackpjäser? De är också från Thingiverse! Vem har sagt att det ska vara svart och vitt. Det ska vara rött och blått!
Nuts and Bolts
Muttrar och bultar går också att skriva ut. Jag testade Knurling nuts and bolts och så här blev det:
Kontakt
Vill du kommentera eller gilla det här inlägget, dela det på LinkedIn eller på Twitter och nämn @mirontoli.